Modulair veiligheidssysteem bouwen met veiligheidsrelais

Veiligheidsrelais spelen een essentiële rol in de werking van een veiligheidssysteem. Veiligheidsschakelaars genereren op basis van de toestand van een veiligheidsbewaking (bijvoorbeeld een lichtscherm) een signaal dat veilig de voeding van potentieel gevaarlijke onderdelen uitschakelt of dat de veiligheidscircuits veilig onderbreekt.

Veiligheidsrelais

De veiligheidsrelais uit de ESM-serie van EUCHNER zorgen er vervolgens voor dat die uitschakeling of onderbreking ook daadwerkelijk plaatsvindt. Aan de ene kant verwerken de veiligheidsrelais signalen van aangesloten componenten zoals mechanische veiligheidsschakelaars (met en zonder vergrendeling), contactloze veiligheidsschakelaars en noodstoppen. Aan de andere kant zorgen ze voor het veilig stopzetten van potentieel gevaarlijke machinefuncties.

De veiligheidsrelais uit de ESM-serie zijn geschikt voor toepassingen tot en met categorie PLe (volgens EN ISO13849-1). Bijna alle bouwstenen zijn in een DIN-rail behuizing van niet meer dan 22,5 mm breed ingebouwd. Er zijn verschillende basisunits verkrijgbaar die aan de uitgangen met uitbreidingsmodules kunnen worden aangevuld. Het voordeel van dit modulaire principe is dat met enkele varianten veiligheidsrelais een grote verscheidenheid aan veiligheidstoepassingen kan worden gerealiseerd.