Innovatieve noodknoppen blinken uit in betrouwbaarheid

Volgens EN-ISO13850 moet een noodknop door één enkele actie van de gebruiker een bedreigende situatie voor personeel en/of schade aan de machine afwenden. De noodknop moet hiertoe aan verschillende eisen voldoen. Ten eerste is vereist dat de noodknop is uitgerust met een rode drukknop die is geplaatst tegen een gele achtergrond. Voorts moet de noodstopfunctie aanvullend zijn aan directe veiligheidsfuncties, zoals veiligheidsschakelaars op deuren die automatisch hun werk doen zonder tussenkomst van de gebruiker.
Om de werking van de noodknop te allen tijde te kunnen garanderen heeft Euchner bij de ES-serie een innovatief systeem toegepast om te monitoren of alle schakelelementen correct in de schakelaar zitten. Zodra één van die schakelelementen los raakt, wordt automatisch een noodstopcommando getriggerd door de overige schakelelementen.

Noodknop

De meeste noodknoppen kunnen standaard worden gereset volgens een geavanceerd mechanisme, door draaien van of trekken aan de noodknop. Bij de ES-XN noodknoppen kan de uitschakeling gezekerd worden met een hangslot. Na indrukken van de noodknop verschijnt er een opening waarin een hangslot of een lockout schaar kan worden gehangen. Op deze wijze is er een garantie dat de noodknop ingedrukt blijft en de hele machine uitgeschakeld blijft.