Transponderveiligheid en IO-Link

De nieuwe transponder-veiligheidssensor CES-C07 van Euchner produceert procesrelevante data via IO-Link. Er kunnen 20 stuks in een seriële verbinding worden opgenomen, waarbij het veiligheidsniveau Categorie 4 / PL e blijft. Er kunnen standaard M12-kabels worden gebruikt.

De noviteit zit hem in de procesrelevante data. Het betreft erg veel data, waarvan een deel in real-time en een ander deel op afroep beschikbaar is:
De deur open of gesloten, de veldsterkte tussen leeskop en transponder, de actuele code, de ingeleerde code, geblokkeerde codes, de toestand van de veiligheidsuitgangen, hoeveel leeskoppen in serie, het partnummer en versienummer van de leeskop, het voltage, de temperatuur, etc.

In combinatie met de nieuwe veiligheidsmodule ESM-CB van Euchner, wordt de informatie automatisch opgevraagd en via IO-Link beschikbaar gesteld. De module heeft nog een tweede veiligheidsinput voor OSSD of contacten en een start input. De potentiaalvrije uitgangen zijn Categorie 4 / PL e en kunnen tot 6A worden belast.

De veiligheidsmodule staat in voortdurende dialoog met de aangesloten sensoren en met de besturing, en vraagt ​​voor elke sensor de systeemstatus, de omgevingscondities en sensorgegevens af. Een typisch geval van Industry 4.0.
Hoeveel van de “Big Data” voor een toepassing van belang is bepaalt men zelf. Daarbij gaat het om de interpretatie van de gegevens: Manipulatiepogingen, dreigende storingen, een deur die niet goed dicht zit, er kan tijdig worden ingegrepen.