Het geheim van seriële veiligheid


Het geheim van seriële veiligheid

Een lesje “oude veiligheidskunde”: Serieschakelingen kwamen nooit hoger dan categorie 2. Om in categorie 3 of 4 te komen moest je twee schakelaars én een veiligheidsrelais per deur gebruiken. Duur en lastig, dus ongewenst.

serial safety

Moderne veiligheidssensoren werken alleen met uitgangen van 24 Volt en veiligheidsbesturingen kunnen eveneens alleen overweg met signalen van 24 Volt. We praten dan over Lichtschermen, moderne veiligheidssensoren, laserscanners, etc. Fabrikanten hebben slimme signaaltjes bedacht die meeliften op deze 24V kanalen. Iedereen hanteert bijna dezelfde oplossingen. Bij EUCHNER werkt het zo: In een seriële keten van meerdere veiligheidssensoren blijft het niveau Cat4, PLe en SIL3. Dit geldt óók voor vergrendelbare veiligheidssensoren.

De uitgangen van de voorgaande sensor worden verbonden met de ingangen van de volgende, enzovoort. Het “logische” en veilige component in elk kanaal noemen we een OSSD. Dus zitten in elke veiligheidssensor twee OSSD’s, elk met 2xIN en 2xOUT. (OSSD betekent trouwens Output Signal Switching Device). Als de uitgangen laag zijn, “vertellen” ze elkaar d.m.v. korte synchronisatiepulsen dat de keten nog geheel verbonden is. Als de uitgangen hoog zijn zenden de sensoren op beide uitgangen korte dipjes uit, die in fase verschoven zijn. Tegelijkertijd “luistert” de sensor op zijn uitgangen naar deze dipjes.

Komt er een dipje van het andere kanaal binnen dan is er sprake van een kortsluiting en schakelt de sensor onmiddellijk zijn uitgangen uit. Deze technologie zorgt ervoor dat aan de voorwaarden wordt voldaan van oplossingen voor de hoogste risico’s. Verder wordt de diagnose in de veiligheidskring eenvoudiger en ten slotte: Kostenbesparing. Er zijn namelijk geen individuele veiligheidsrelais meer nodig en een complete keten bezet slechts twee veiligheidsingangen van een besturing.

Meer weten over moderne veiligheidsoplossingen, kijk op www.euchner.nl www.euchner.be www.euchner.lu Of maak een afspraak voor een demo of training.