CTA

Er zijn toepassingen waarbij mogelijk veel kracht op de actuator komt te staan, en toepassingen waar men liever een volledig metalen veiligheidsschakelaar wil omwille van robuustheid of design. Hiervoor is een variant van een bestaande veiligheidsschakelaar ontwikkeld die krachten kan weerstaan tot 8.000 Newton (800 kilogram). Op de foto kun je het verschil nauwelijks zien, maar de linker schakelaar is een CTP met een kunststof behuizing, de rechter is een CTA met een metalen behuizing. De CTA kan tweemaal zoveel kracht weerstaan dan de CTP.

De internationale norm ISO 14119 specificeert testmethoden en grenswaarden voor fabrikanten van vergrendelbare veiligheidsschakelaars. Als na het testen de absolute Fmax-waarde is vastgesteld, dient met een eenvoudige formule de Fzh te worden berekend. De Fzh ligt grofweg 25% lager: Fzh = Fmax / 1,3. Hiermee “dwingt” de norm af dat een vergrendelbare veiligheidsschakelaar in vergrendelde toestand nooit zwaarder wordt belast dan 75% van de Fmax. Deze ISO 14119 is gekoppeld aan de ISO 13849-1&2, en is een voorwaarde voor het verkrijgen van een PL-niveau. Een ingenieuze functie is verborgen in de actuator.

Als de Fmax wordt overschreden, stopt de transponder onmiddellijk met functioneren en stopt de machine. De actuator moet dan worden vervangen. Zou met een nóg veel grotere kracht aan de deur worden getrokken (denk aan timingsproblemen bij automatisch bediende deuren), dan breekt de actuator op een voorbestemde positie, zonder de schakelaar te beschadigen. De CTA is leverbaar met twee soorten vergrendeling: Power-to-unlock (verplicht bij gevaarlijke naloop) en power-to-lock (als de machine heel snel stilstaat). Er is ook een versie zónder geïntegreerde vergrendeling.

Omwille van uniformiteit is er ook een versie zónder geïntegreerde vergrendeling, voor machines waar bij sommige deuren geen vergrendeling nodig is. De schakelaar kan één enkele unieke actuator herkennen (High Code) of de schakelaar kan alle actuators herkennen (Low Code). Het is zelfs mogelijk dat er een (High Code) set actuators wordt herkend: als een deur in twee verschillende posities moet worden vergrendeld. Met High Code voldoet een schakelaar aan de hoogste eisen van de anti-manipulatienorm ISO 14119.

De interface heeft een upgrade ondergaan en heet nu BP voor individuele aansluiting en BR voor seriële aansluiting tot 20 schakelaars. De nieuwe interface heeft twee OSSD veiligheidsuitgangen met testpulsen van slechts 300 µs. Een extra aansluiting voor communicatie heet OD/C en is beschikbaar op één pin in de connector. Deze aansluiting is zelflerend: hij herkent of hij wordt aangesloten op een eenvoudige ingang van een besturing (herkenning deurstand) óf dat deze is aangesloten op een intelligente evaluatiemodule.

De intelligente evaluatiemodule is een gateway tussen schakelaars en IO-Link. Er kunnen momenteel schakelaars uit vier verschillende productlijnen kunnen worden aangesloten, maar er zullen steeds meer productseries met de nieuwe technologie worden uitgerust. De schakelaar kan conventioneel worden aangesloten met de OSSD-uitgangen naar de veiligheidsbesturing. Er is echter ook, via slechts één pin, een koppeling via IO-Link mogelijk. Dan dient een gateway te worden gebruikt (Eén gateway voor maximaal 20 schakelaars in een seriële keten). Als die koppeling aanwezig is, “ontwaakt” de schakelaar en communiceert zo’n twintig verschillende statusmeldingen.

De informatie vloeit bi-directioneel. Een IO-Link master kan een reeks van procesdata uit elke schakelaar lezen, zoals temperatuur, spanning, coderingen, aantal schakelingen, en nog veel meer. Op aanvraag is hierover uitgebreide uitleg beschikbaar. Met de koppeling via IO-Link en de vele statusmeldingen, kan de schakelaar meedoen in een Industry 4.0 omgeving waar algoritmen kunnen voorspellen of er manipulatiepogingen zijn, of dat er onderhoud nodig is. Deze voorspellingen voorkomen onbedoelde machinestops en letsel.

Aansluitmogelijkheden: één M23-connector, twee M12-connectoren of één M12-connector. Hierbij mag duidelijk zijn dat de grootste flexibiliteit wordt bereikt door de meeste pinnen. Een knop voor vluchtontgrendeling aan de achterzijde van de CTA kan worden mee besteld of achteraf nog worden gemonteerd.

CTP: 3.900 N Fmax / 1,3 = 3.000 Fzh
CTA: 8.000 N Fmax / 1,3 = 6.150 Fzh
In serie: maximaal 20 schakelaars

  • ± 3 minutes