Bollegraaf Recycling Solutions

bollegraaf imageBollegraaf werd in 1961 opgericht als Machinefabriek Plaatsnijbedrijf H. Bollegraaf. Oprichter Hartog Bollegraaf werkte in de auto demontage en was handelaar in oud ijzer, maar werd geboren met een liefde voor het maken van dingen.

Hij begon met de productie van verticale persen, en hun hoge kwaliteit werd al snel bekend. De kwaliteit en de duurzaamheid van de persen hebben een sterke ontwikkeling doorstaan en het concept sloeg aan. Van een puur Nederlands bedrijf is Bollegraaf uitgegroeid tot een multinational.

Bollegraaf Recycling Solutions Group heeft vestigingen over de hele wereld. In Appingedam, waar ongeveer 200 mensen werkzaam zijn, ontwerpt en produceert Bollegraaf complete turnkey recycling oplossingen voor de verwerking van alle bestaande afvalstromen, van huishoudelijk en plastic afval tot industrieel afval.

Tijdens haar bestaan heeft Bollegraaf over de hele wereld meer dan 3.500 recycling- en sorteersystemen ontworpen, geproduceerd en afgeleverd. Hieronder ook de grootste metalen recycling toepassing van Noord Amerika, bestaande uit 17 mega installaties met een capaciteit van meer dan 50 ton per uur. De systemen verwerken en sorteren samen meer dan 12.000 ton afval per dag.

Een installatie voor afvalverwerking bevindt zich doorgaans in een omgeving die nooit vrij is van ongedierte. Ratten blijken een speciale neus voor elektrische kabels te hebben. Of het nu de chemische stoffen zijn of de elektrische velden of een combinatie van beiden waardoor de rat zich aangetrokken voelt, is niet geheel duidelijk. Wel zijn de effecten zichtbaar in de vorm van aangevreten kabels.

Dit geldt dus ook voor sensorkabels naar veiligheidscomponenten van Euchner. Bollegraaf en Euchner bedachten samen een oplossing waarbij de sensorkabel door een metalen slang wordt gevoerd. De slang mondt uit in een metalen slangwartel met daaraan een klein kastje waarin een transponder-veiligheidssensor zit. Deze zogenaamde "whitebox" bestaat uit een metalen drager waarop de sensor is gemonteerd met daaroverheen een kunststof deksel. Het kunststof is nodig omdat RFID-signalen niet door metaal gaan. Zolang de veiligheidssensor door de whitebox heen een transponder-actuator detecteert, mag de machine draaien. Deze oplossing, exclusief voor Bollegraaf heeft zich in de afgelopen 10 jaar naar tevredenheid bewezen.

Klik hier voor het magazine dat u meeneemt naar de wereld van Bollegraaf.