Beveiliging levensgrote marionetten

Beveiliging levensgrote marionetten

Levensgrote marionetten die door twee industriële KUKA robots worden bestuurd kunnen niet zonder beveiliging! Nadat kunstenaar Freerk Wieringa deze vernieuwende voorstelling creëerde hebben industriële bedrijven en instanties mede gezorgd voor de totstandkoming.EUCHNER stelde de MGB hekbeveiligingen ter beschikking en firma Axelent de hekken. De installatie mag pas worden betreden nadat de robotbesturing de deuren vrijgeeft. Maar er waren ook andere uitdagingen op het gebied van veiligheid: Voor de toeschouwers zou het onwenselijk zijn als zij door een hek de voorstelling moesten aanschouwen. Daarom werd de voorzijde van de installatie geheel open gehouden. Het vloeroppervlak werd voorzien van veiligheidsmatten die de installatie uitschakelen als iemand op de mat zou lopen. De detectiematten werden door ASO-Safety ter beschikking gesteld.

De genoemde bedrijven die hun veiligheidscomponenten ter beschikking stelden zijn leden van www.SafetySlaza.eu. Het platform voor machineveiligheid SafetyPlaza bestaat uit gespecialiseerde bedrijven die naast goede componenten ook optimale kennis in huis hebben op het gebied van normen, regelgeving en applicaties.

De installatie en de voorstelling "Robotic Puppeteers" reist het land door, voornamelijk langs scholen en evenementen. Scholieren kunnen hun eigen toneelstuk programmeren en het geluids- en lichtspel erop af stemmen. Zo krijgen zij op speelse wijze affiniteit met techniek. Meer informatie vindt u op de website www.euchner.nl en www.safetyplaza.eu.

  • ± 1 minuut