Betrouwbare noodstopsystemen

In de norm EN-ISO13850 worden de eisen aan een noodstopsysteem beschreven. Volgens deze norm moet een noodstop door één enkele actie van de gebruiker een bedreigende situatie voor personeel en/of schade aan de machine afwenden. Het noodstopcircuit moet dominant zijn ten opzichte van alle mogelijke bedrijfsfuncties, en werkt dus altijd. De noodstop moet aanvullend zijn aan directe veiligheidsfuncties: er is dus ook een gewone uit-drukker. Tenslotte dienen de bedieningsorganen van de noodstop herkenbaar, duidelijk zichtbaar en snel toegankelijk zijn. Zo moet de noodstop zijn uitgerust met een rode drukknop die is geplaatst tegen een gele achtergrond.

Een noodstop moet afgehandeld worden volgens stopcategorie 0 of 1. Bij stopcategorie 0 wordt de elektrische voeding direct afgeschakeld. Dit is een niet-bestuurde stop. Bij stopcategorie blijft de voeding van de machineaandrijving aanwezig en wordt pas afgeschakeld als de machine tot stilstand is gekomen. Dit is een bestuurde stop.

Noodstop

Om de werking van de noodstop te allen tijde te kunnen garanderen maakt de ES-serie van EUCHNER gebruik van een innovatief systeem om te monitoren of alle schakelelementen correct in de schakelaar zitten. Deze noodstoppen kunnen standaard worden gereset door draaien van of trekken aan de knop. Bij de ES-XN noodstoppen kan de uitschakeling gezekerd worden met een hangslot. Dit geeft een extra garantie dat de noodstopschakelaar ingedrukt blijft en de hele machine uitgeschakeld blijft.

Deze website maakt gebruik van functionele en analytische cookies. Informatie hierover vindt u in ons privacybeleid.

Meer info